Včelařství-10-2005 Zemědělec 38/2005
BOTANICKOU ZAHRADU OBSADILA VČELÍ FARMA
Včelařství 10/2005
Petr PROKEŠ
Marie UHLÍKOVÁ
Už starořecký lékař Askepiades tvrdil, že med je
příjemná potravina, která vyjasňuje mysl a prodlužuje život. O pravdivosti
tohoto citátu se mohli návštěvníci Botanické zahrady hlavního města Prahy
v Tróji přesvědčit při Medových dnech.¨
Medové dny byly akcí, která pro botanickou zahradou znamenala
premiéru. Bylo to poprvé, kdy se za celou její existenci uskutečnila velká akce
spojená s oborem včelařství.
Ve spolupráci ji připravila Včelí farma Veletov u Kolína.
V pěti stáncích umístěných v e venkovní expozici botanické zahrady mohli
návštěvníci ochutnávat jednotlivé druhy medu, pochutnávali si na medových
dortících a dalším pečivu s medem, zdobili perníčky a zkoušeli si vyrobit svíčku
ze včelího vosku. Prodávala se keramika, med, medovina, kosmetika ze včelích
produktů. Děti soutěžily o nejlepší obrázek se včelařskou tematikou. Ve
výstavním sále se návštěvníci seznamovali s exponáty z historie i současnosti
včelařství.
„Nabídku ke spolupořádání Medových dnů jsem využila ze dvou
důvodů. Prvním je zviditelnění Včelí farmy Veletov, druhým propagace pravého
českého medu za situace, kdy nás převálcovávají supermarkety a hypermarkety
s nekvalitními medy za nízkou cenu. Český med je opravdu medem vynikající
kvality, jeho vyšší cena je naprosto oprávněná – a toto zde návštěvníkům
vysvětluji,“ řekla k akci majitelka veletovské farmy Jana Provazníková.
Návštěvníkům se dostávalo i celé řady dalších informací, přitažlivě zpracovaných
na osvětových panelech.
Farmářku potěšilo, že hned první dne akce ji navštívili
účastníci aktivu zástupců základních organizací a okresních výborů svazu včelařů
z Prahy a Středočeského kraje. „Jejich zájem mě velmi mile překvapil, až jsem
z toho měla slzy v očích. Povzbuzovali mě do další činnosti. Takovou podporu my,
farmáři, strašně moc potřebujeme,“svěřila se přítelkyně Provazníková.
Zemědělec
38/2005
Text a foto Lukáš Rytina
Medový den, tak nazvala včelařská
podnikatelka Jana Provazníková den otevřených dveří své farmy ve Veletově. Jenže
v poslední době ji med poněkud zhořkl. Obchodní řetězce tlačí ceny dolů tak, že
cena cukru je jen o několik korun nižší než výkupní cena medu. Horší ale je, že
se v blízkosti farmy vyskytl mor včelího plodu.
Včelařská farma Jany Provazníkové vznikla na základě rodinné
tradice v roce 2000. Nyní chová 450 kmenových a zhruba 50 záložních včelstev v nízkonástavkových
zateplených úlech. Sídlo farmy je v malé obci Veletov nedaleko Kolína
v nadmořské výšce 190 metrů. Včelstva jsou v zimě na devíti zimovištích a v létě
s nimi kočují až 35 kilometrů v okolí Kolína.
Akátový, nebo z kakostu
Vlastní produkce včelařské farmy je
zaměřena na získávání a zpracování medů až k finalizaci, tedy k plnění medu do
spotřebitelských obalů, a následně jeho prodej. Jana Provazníková nabízí různé
druhy medu – řepkový, slunečnicový, akátový,lipový, luční, nebo i takové rarity
jako med kakostový, kaštanový nebo med ze svazenky. „Jednodruhovosti, zejména
květových medů, dosahujeme kočováním za pastvou a označováním rámků i následným
vytáčením medu ve dvou medometech, podle druhu snůšky,“ vysvětluje včelařka.
„Kvalita našeho medu byla oceněna v celostátní soutěži Český med dvěma prvními a
jedním druhým místem. Mimo sezónu vyrábíme dekorativní svíčky ze včelího vosku“
říká podnikatelka.
Vedle medu včelařská farma vlastní matky, produkuje oddělky,
dodává propolis, pyl a vosk farmaceutickému průmyslu pro další zpracování.
Zajišťuje též servisní včelařské služby pro okolní organizace.
„Každý rok pro 500 včelstev zkrmíme deset tun cukru.
Ten sháníme po celý rok, kde se dá – při slevách v hypermarketech, když jsou
poškozeny obaly ve velkoobchodech a podobně. S cukrovary máme špatné zkušenosti,
cena je tam podstatně vyšší než v supermarketech. Jednou byla do cukru
přimíchána sůl a včely na takových zásobách samozřejmě nepřežily,“ říká Jana
Provazníková.
Bojíme se moru
Mor včelího plodu, to je postrach všech včelařů. Neléčitelná mikrobiální nákaza včel, kdy se postižené včelstvo musí bez milosti spálit, včetně úlu a veškerého zařízení. „Nová ohniska této choroby se vyskytla pouze několik kilometrů od doletu našich včel, „ říká Jiří Provazník, který je jedním z pouze dvou vyškolených prohlížitelů včelstev (umí chorobu rozpoznat) na Kolínsku. „Jezdím prohlížet včely a na práci na naší farmě pak nezbývá čas,“ stěžuje si. „Je to pro nás opravdu rána pod pás – pět let jsme investovali do rozšíření včelí farmy a nyní, když by včely mohly přinášet ovoce, se vyskytl mor. Všechny další investice jsme zastavili a nezbývá než čekat. Jestli se nákaza bude šířit. Jsme zklamáni z pomalého řešení vzniklé situace, ale i z nezodpovědnosti některých včelařů, kteří často zanedbávají péči o včelstva a tím nepřímo podporují rozšiřování nebezpečných nákaz.“
Cena není vše
„A to nemluvíme o pro nás skutečně likvidačních
nízkých výkupních cenách medu. Než aby si zákazníci koupili kvalitní český med
bez antibiotik a dalších příměsí, raději koupí zlevněný dovozový med
v hypermarketu, přestože byl zlevněn právě pro obsah nežádoucích látek.
Uživit se včelařením není žádná legrace, včely ale přesto
neopustíme, určitě bude zase lépe,“ dodávají s notnou dávkou optimismu manželé
Provazníkovi.