Med je vzácně vyvážený přírodní produkt. Med je příjemná potravina, která vyjasňuje mysl a prodlužuje život. ASKLEPIADES – starořecký lékař V medu nám příroda dala jeden ze svých nejlepších a nejvzácnějších darů. ZANDER Pravidelné denní užívání medu v malých dávkách upevňuje naše zdraví a posiluje imunitu lidského organizmu. Je to dobrá a výrazná prevence hodnotným přírodním produktem Výsledek lékařských výzkumů Od května 2004jsme v EU. Ve vyspělých zemích nejen Evropy, ale celého světa, je obvyklé, že cena medu přímo od včelařů je až několikrát vyšší, než v supermarketech. V naší republice je situace opačná. Při tom náš český med je vysoce kvalitní, v zemích EU velmi žádaný – zvláště v Německu a v Severských zemích. Je normální a morální za zaručenou a špičkovou kvalitu medu požadovat a zaplatit přiměřeně vyšší cenu. Med, koupený přímo u dobrých včelařů, které osobně znáte, kterým důvěřujete a na jejich poctivost se můžete spolehnout, je zárukou jeho vysoké kvality ! Dobrý včelař má zdravé včely, med správně ošetřuje, skladuje a dodržuje zásady hygieny. Každý med po určitém čase zkrystalizuje, což není na závadu – med necukernatí ! Není med jako med ! Ve velkých obchodních řetězcích – v supermarketech nabízí různé druhy tzv. „medů“ i za levnější ceny. Často se jedná o medy nižší kvality – jak dokazují kontroly ČOI A ČZPI.Jsou známy i vysloveně kriminální podvodné případy, kdy fiktivní firmy dodají na trh falzifikáty medu – chemicky upravené různé látky, které lze odhalit jen laboratorními rozbory. Jedná se fakticky o bezcenné sirupy, jejichž biologická a nutriční hodnota je prakticky nulová.
Vaše obrana – nekupujte falešný (často laciný) med – „NEMED“ !
Co je to med ? Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin – nektaru nebo medovice na živých částech rostlin a kterou včely přetvářejí , kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí, vůní, …, ale je to vždy MED. Med prospívá dětem, sportovcům, dospělým i starým lidem – nemocným i zdravým. Druhy medu Květový med Je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství. Medovicový (lesní) med je zpravidla tmavší barvy, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků prospívajících lidskému organizmu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť pro které jsou tyto medy velmi oblíbené, žádané a ceněné. Smíšený med je směsí určitého podílu medů nektarových – květových a medů medovicových – lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný , u nás velice rozšířený i oblíbený. Mísení různých druhů medu je přirozené již při zpracování včelami v úlu. Záměrným mísením různých druhů medu lze vhodně upravit chuť, vůni i barvu medu.
Pastový med je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýkoliv přísad. Proto je to plnohodnotný přírodní včelí med, který si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění – dále nekrystalizuje. Má světle bělavou barvu až nažloutlou barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno s roztírá, ale neteče - proto je vhodný zvláště pro děti. Krémové medy jsou velice oblíbené v Severní Americe. Krystalizace medu znamená to nižší kvalitu, nebo její porušení? Určitě ne!! Krystalizace je přirozená vlastnost všech medů, jen doba krystalizace je u různých medů různá. Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni. Pozor na dlouhodobější přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu. Jaké je vlastně složení medu? Jednoduché cukry : fruktóza 30-80%, glukóza 26-33% Uskladňování medu Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme výhradně v uzavřeném obalu (sklo, keramika, nerez kov apod.), v suché, tmavé místnosti, při teplotě nejvýše 25°C a relativní vzdušné vlhkosti nejvýše 70 %. Med snadno přijímá cizí pachy i vzdušnou vlhkost. Negativně působí přímé sluneční paprsky. „SKLENICE VČELÍHO MEDU – PŮL LÉKÁRNY DOMA“ Prevence je lepší než léčení. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitaminů. Med – přírodní čistý produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů, může si dnes dopřát prakticky každý občan. Med v lidovém léčitelství
Při rekonvalescenci po různých nemocích. Boj s nemocí je námaha organizmu – potřebuje spoustu energie. Dávat do mléka. |
|